OM SOLKÆRGAARD
SOLKÆRGAARD
Vores lille gård “Grødbjerg” ligger placeret i en smuk natur ved Engskov og Gråsten skov.
Navnet Solkærgaard, kommer fra familie navnet “Solkær” og gaard fra efternavnet Hougaard.
Gården er omkranset af kuperet og bakket terræn, som er skabt af istiden.
På marken overfor ejendommen, har vi en unik udsigt på toppen af bakken.
Vi købte gården i efteråret 2016 og har renoveret, forbedret og bygget om.
Vi startede med at købe et par krydsningskøer. De blev hurtig skiftet ud med et par fine Angus kødkvæg.
Vi købte et par unge kvier der ventede sin første kalv og siden hen fået flere fine kalve. Deres afkom går stille videre i generationer på gården.
GÅRDBUTIKKEN
Vi havde efterspørgsel på vores kød, men vi måtte ikke hente kødet hjem fra slagteren til kunden. Der skulle en godkendelse til fra fødevarestyrelsen, samt registreres som gårdbutik.
Vi valgte at opstartet en gårdbutik, da vi gerne ville give kunderne muligheden for at købe dansk kvalitetskød fra kvæg der har haft en naturlig vækst, fra græssende og græsfodret kødkvæg.
Der er intet bedre end glade dyr, der har haft et dejligt frit og beriget liv. Det giver velsmagende, møre og flotte udskæringer. Forskellen kan smages.
Vi åbnede vores gårdbutik officielt 7. marts 2020, lige inden Covid 19 lukkede Danmark.
SKOV ØFFERNE
I marts 2020 fik vi indhegnet vores miniskov og et lille træhus blev bygget til grisene.
April 2020 fik vi vores første grise, som blev lukket ud i indhegningen. Et skønt syn at se de glade grise, som straks gik i gang med at gennemrode jorden og undersøge hver en krog.
Grisene får hø og i sæson friskklippet græs og grøntsager fra urtehaven som supplement.
De sidste grise blev slagtet december 2022 og vi valgte ikke at købe nye smågrise ind, desværre.
Pasning på friland, langsom opvækst, højt gebyr for svinehold til fødevarestyrelsen og høj pris på smågrise og slagteomkostningerne gør at vi har fravalgt indtil videre ikke tilbyde svinekød foreløbigt.
DYREVELFÆRD
Dyrevelfærd er i højsædet hos os.
Vi er ikke Ø-mærket, men hverken foder eller græsmarker er sprøjtet eller dyrene medicineret.
Vi går højt op i at dyrene lever af af græs og ikke af korn.
Da det giver et sundere dyr og dermed sundere kød.
Fritgående og græssende Black Angus kvæg
Fritgående kødkvæg fra en lækker kødkvægsrace som Black Aberdeen Angus. Angus er fra naturens side alsidige, sunde og robuste dyr, der kan klare sig under ekstreme vejrforhold. Angus koen har nogle fantastiske moderegenskaber og lette kælvninger. De er fra naturens side født polled (hornløse). Hos os bliver kalvene hos deres mor i mindst 6 - 8 måneder.
Vores dyr er meget rolige, imødekommende og håndtamme. De siger bestemt ikke nej til et æble, en gulerod eller et stykke brød. Dyrevelfærd og daglig kontakt er i højsædet hos os. Alle vores hundyr har navne. Tyrene undgår vi at navngive, da det gør det ekstra svært for os at skille os af med dem. Men det kan til tider ske at de alligevel får et navn. Så kontakt os, hvis I kunne tænke jer at besøge vores dyr.
Græssende Angus kvæg. Deres foder består i sommer halvåret af græs og urter, de finder på marker og engene. I vinter halvåret, ca 4 mdr, kommer de på stald i løsdrift, da det ikke er til at have dem ude pga. lerjordens bonitet. Om vinteren i weekenderne når vejret er til det, lukker vi dem ud på sandfolden, så de kan komme lidt ud og løbe lidt ekstra. Deres foder om vinteren består af hø fra vores engarealer og halm som vi køber ved naboerne. De bliver ikke fedet på korn.
SKOVGRISE - FRILANDSGRISE
I april 2020 besluttede vi os for at få en meget lille skovgrise besætning på max 6 grise. Så sortimentet kunne blive bredere, da der var efterspørgsel på svinekød. Vi vidste at vi ikke ville have grise på stald. Så hele familien byggede en lille fin hytte, som vi placerede i vores lille micro skov. Senere er deres areal udvidet med en tilstødende jordlod, hvor der er/var græs. Her bor grisene så, hvor de roder i jorden, løber rundt og leger mellem træerne og smasker på livet løs i friskklippet græs og planter vi giver dem.
Det kan ses og smages på kødet at grisene går ude og får en masse sollys, motion, og græsfoder. Kødet er naturligt mørt, lidt mørkere i farven og fedtet mere blødt.
Vi sælger kød, pølser og spegepølser fra vores dyr, hele året rundt. Andre varer som vin, spiritus, chokolade, honning og lidt årstids grønt
Kødets berømte fedtmarmorering gør kødet saftigt og smagen unik. Vores dyr bliver slagtet hos en anerkendt/godkendt slagter med dyrlægekontrol. Kontakt os endelig hvis du har interesse, eller se mere her på hjemmesiden.